Vyskúšali ste už havajskú?

Tradičná soľ sa pomaly ale isto z našich kuchýň takmer vytráca. Nahradili ju rôzne netradičné soli, ako napríklad morská, himalájska, či halitová. Medzi takéto exotické suroviny patrí aj soľ havajská. Poznáme viacero druhov. Asi najzdravšia, je čierny typ, ktorý obsahuje i aktívne uhlie. Okrem neho existuje taktiež zelený, červený a sivý typ tejto zdravej náhrady.

krystaly
 
Čierna havajská soľ
 
Táto soľ je niekedy označovaná aj ako lávová. V podstate sa jedná o jeden z viacerých druhom morskej soli, pretože sa získava odparovaním morskej vody. V tomto prípade sa však nejedná o more ako také. Materiál na jej výrobu sa získava na jednom konkrétnom mieste, a to ostrove Molokai, ktorý patrí do siete havajských ostrovov. Nachádzajú sa na ňom soľné jazierka. Ich dno tvoria lávové kamene, a práve v tomto spočíva výnimočnosť čiernej himalájskej soli. Obsahuje totiž aktívne uhlie, ktoré vzniklo z kokosových škrupiniek.
V kuchyni ju využijete rovnako ako klasickú soľ. Má jemnú chuť a slabú údenú arómu. Preto sa hodí napríklad k divine, či rybám.
Zo zdravotného hľadiska,je čierna soľ výborným prostriedkom na podporu trávenia. Jedlá, v ktorých ju použijete budú celkovo o čosi ľahšie stráviteľné.
 
Zelená havajská soľ
 
Aj tento druh soli patrí medzi tie morské. Získava sa teda odparovaním morskej vody. Veľkej obľube, sa teší hlavne v Ázijskej kuchyni, kde je používaná už celé stáročia. Jej jemná chuť vynikne najviac ku všetkému grilovanému. Je jedno či ide o mäso, zeleninu, či ryby.
Zelená havajská soľ obsahuje množstvo antioxidantov a aminokyselín.
 
Sivá havajská soľ
 
Aj ona patrí do rodiny morských solí. Mnohé zdroje uvádzajú, že je zdravšia ako klasická morská, či dokonca himalájska soľ. Obsahuje vysoké množstvo minerálov, ktoré zodpovedajú aj za jej typickú sivú farbu. V pokrmoch dokáže vyzdvihnúť chuť všetkých surovín.

útesy
 
Červená havajská soľ
 
Tento druh soli sa oficiálne nazýva alaea. Jedná sa o zmes nerafinovanej morskej soli a sopečného ílu. Práve vďaka nemu má svoju typickú červenú farbu, za ktorou stojí vysoký obsah železa. Okrem toho však obsahuje viac ako osemdesiat minerálov. Má priaznivý vplyv na imunitu a telu dodáva energiu.  Hodí sa najmä k mäsitým pokrmom.